گزارش کارآموزی عمران،نحوه ساخت پی و اسکلت بتنی تا پایان سقف اول

دسته بندي : فنی و مهندسی » عمران
گزارش کارآموزي عمران-نحوه ساخت پي و اسکلت بتني تا پايان سقف اول در 45 صفحه ورد قابل ويرايش


فهرست مطالب





عنوان صفحه



مقدمه. 3



اجراي شبکه پي....................................................................................................... 5



بتن ريزي پي............................................................................................................. 16



اجراي سقف............................................................................................................. 19



اجراي پله.................................................................................................................. 32



پيوست....................................................................................................................... 34













مقدمه



پيشرفت سريع جوامع ونيازهاي روز افزون آنها به انجام طرح هاي مختلف عمراني از يك طرف و رشد و توسعه علوم مختلف از طرف ديگر، ايجاب مي­نمايد تا با يك برنامه ريزي صحيح و همه جانبه و نيز استفاده بهينه از ابزار و امكانات موجود در جامعه ، گامي بلند در جهت ترقي و تعالي جامعه برداشته شود.

به دليل گسترده بودن حوضه فعاليت دانش آموختگان اين رشته، شغل هايي که يک مهندسي عمران مي تواند داشته باشد به صورتهاي مختلفي طبقه­بندي مي­شوند. يک مهندس عمران مي­تواند در حوضه پيمانکاري، مشاوره، نظارت و يا اگر دقيق تر به موضوع بنگريم در قسمتهاي ساختمان سازي، سدسازي، راه سازي، پالايشگاه و سازههاي صنعتي، مديريت ساخت، سازه­هاي دريايي و ... فعاليت داشته باشد.

فعاليت يک مهندس عمران در هر يک ازاين قسمت ها علاوه بر تسلط در زمينه تئوري ، نيازمند تجربيات عيني و عملي است . يکي از فرصت هايي که مي تواند در انتقال اين تجربيات به شخص مفيد باشد ، واحد کارآموزي است . اگرچه که آشنايي و شناخت تمامي مسايل و نکات عملي مستلزم سال ها تلاش و حضور در پروژه هاي مختلف عمراني است ، ليکن فرصت کوتاه کارآموزي هم مي تواند شخص را در رسيدن به اين هدف ياري کند .

در همين راستا نگارنده با توجه به علايق شخصي خود ، اقدام به کارآموزي در شرکت فني و مهندسي « قدر بتن » نمود که عمده فعاليت آن پيمانکاري است . لذا دوره کارآموزي در يک سازه بتن مسلح در حال ساخت به عنوان سرپرست کارگاه سپري شد.

شروع کارآموزي مقارن پايان ديوارچيني پي و پايان آن هم زمان با اجراي ستون طبقه دوم بوده است . نوع پي ساختمان نواري دو طرفه ( شبکه اي ) و سيستم سقف آن تيرچه بلوک است .

گزارش کارآموزي پيش رو اگرچه حاوي تمامي نکات اجرا يي انجام شده نيست ، ليکن مهمترين نکات را در بر دارد.همچنين قسمت هايي از نقشه هاي معماري و سازه اي که در طول دوره مورد استفاده قرار گرفته است در پيوست آمده است.

در پايان مراتب قدرداني خود را نسبت به مهندس پيام بني کريمي رياست شرکت سازه هاي ماندگار گرگان که مهم ترين نقش را در طي مفيد دوره کارآموزي داشته اند، ابراز کرده و براي ايشان در تمامي مراحل زندگي آرزوي موفقيت مي کنم.



اجراي شبکه پي

قبل از انجام هر کار، سرپرست کارگاه بايد ملزومات اجراي پي را فراهم کند و خواسته خود را به طور کامل براي دست اندر کاران از جمله کارفرما ، مجري پي و کارگرها توضيح دهد.برخي از مصالح و و سايل مورد احتياج به شرح زير است :

1- ميلگرد : ميلگردهاي پي به دو قسمت طولي ( کمرکش ) و عرضي ( چنگال ) تقسيم مي شوند . قبل از سفارش ميلگردها بايد تعداد دقيق ميلگردهاي مورد نياز را با توجه به نقشه محاسبه کرد . براي محاسبه ميلگردهاي طولي ، ابتدا طول هر نوار را در تعداد ميلگردهاي طولي ضرب مي کنيم و سپس با توجه به شماره ميلگرد ، نتايج را دسته بندي و جمع مي کنيم. اگر حاصل را تقسيم بر 12 کنيم (طول يک شاخه ميلگرد 12 متر است ) تعداد ميلگردها براي آن شماره خاص بدست مي آيد .

12 / [تعداد ميلگرد طولي*( طول نوار پي+ 0.2)] = تعداد ميلگردهاي طولي براي هر نوار



براي در نظر گرفتن طول خم در ابتدا و انتهاي هر نوار بايد مقدار 0.2 به طول هر نوار اضافه شود . اگر طول نوار يک پي بيشتر از 12 متر باشد براي پيوستگي ميلگردها در محل انقطاع ، بايستي از اور لپ (( overlap استفاده شود . طول اورلپ مطابق آيين نامه بايستي بين 40تا 50 برابر قطر ميلگرد مورد استفاده باشد . براي احتساب طول اورلپ در محاسبه ميلگردها بايد مقدار آن را به طول هر نوار اضافه کرد .



نمونه اي از اورلپ در محل قطع ميلگردها



در محاسبه ميلگردهاي عرضي بايد ابتدا عرض نوارها را با 0.2 جمع کنيم وسپس در تعداد ميلگردهاي عرضي هر نواربا توجه به شماره ميلگردها ضرب کنيم . آنگا هحاصل را بر 12 تقسيم کنيم تا تعداد شاخه مورد نياز بدست آيد .

12 / [ تعداد ميلگردهاي عرضي * ( عرض نوار پي+0.2)]= تعداد ميلگردهاي عرضي براي هر نوار





2- قيچي زميني: قيچي زميني ، وسيله استاندارد براي برش ميلگرد است و تا جايي که مي توان بايد از قيچي براي بريدن ميلگرد استفاده شود. قيچي بايستي با توجه به بزرگترين شماره ميلگردها تهيه شود .





3- دستگاه برش هوا گاز: اين وسيله از يک کپسول گاز و يک کپسول اکسيژن تشکيل شده است . سوختن هم زمان اکسيژن وگاز باعث ايجاد حرارت شديدي مي شود که فولاد را به دماي ذوب خود مي رساند وبه اين طريق ميلگردها برش داده مي شوند . اين دستگاه براي برش ميلگردهاي با قطر بزرگ که قيچي قادر به قطع آن نباشد استفاده مي شود .









آيين نامه استفاده از اين وسيله را به دليل ايجاد تنش هاي پسماند مجاز نمي داند اما سرعت و سهولت انجام کارباعث استفاده از اين وسيله مي شود.









4- ميز کار : اصطلاحاً به ميزي گفته مي شود که بر روي آن ميلگردها خم زده مي شوند. از اين ميز در مراحل بعدي براي ساختن خاموت استفاده مي شود .





ساير وسايل مورد نياز عبارتند از انبر ، سيم آرماتوربندي ، ...

دغدغه اصلي سرپرست کارگاه قبل از انجام هر کاري بايد ايمني و حفظ سلامت افراد کارگاه باشد لذا تمام تدارکات مورد نياز فراهم شود . اين وسا يل در مرحله پي عبارتند از دستکش وعينک که هر دو به هنگام برش ميلگردها توسط دستگاه هوا گازمورد احتياج هستند .

اولين گام در اجراي پي برش ميلگردها در طول هاي مورد نياز است . بايستي برش ميلگردها را طوري انجام داد که ، پرت ميلگردها به حداقل مقدار برسد . اگر چه اين کار باعث صرفه جويي در مخارج مي شود ولي در عمل ممکن است باعث سردرگمي کارگرها شود . سرپرست کارگاه در اين موقعيت بايد برش ميلگردها را طوري برنامه ريزي کند که هم برش ميلگردها پرت کمتري داشته باشد و هم باعث سردرگمي کارگرها نشود . اين کار به خصوص در پروژه هاي بزرگ کاملاً ضروري است .

بعد از برش ميلگردها نوبت به خم زدن آنها مي رسد .اين کار براي ميلگردهاي کوچک روي ميز کار انجام مي شود . براي ميلگردهاي با طول زياد خم زدن با توجه به شرايط کارگاه مي تواند روي ميز کار انجام بگيرد يا توسط آچارF روي زمين انجام شود .

گام بعدي پخش ميلگردهاي طولي وعرضي کف پي است . سپس ميلگردها به وسيله سيم آرماتوربندي بافته مي شوند و به صورت شبکه در مي آيند . در بافتن ميلگردها بهتر است از گره « هفت وهشت » استفاده شود اما معمولا آنها را با گره ساده مي بندند . همچنين بهتر است که تمامي گره ها به هم بافته شوند ولي بستن يک در ميان گره ها نيز بلامانع است . دربستن ميلگردها درمحل اورلپ ها و ستون ها بايد توجه ويژه داشت . در پخش ميلگردهاي طولي بايد دقت شود که محل قطع ميلگردها همه در يک طرف قرار نگيرند زيرا اين کار باعث ضعيف شدن شبکه در محل اورلپ ها مي شود . همچنين





بايد دقت شود فاصله شبکه کف از ديوار ها و ديوار چيني ها حدود پنج سانتيمتر باشد .



قرار گيري يک در ميان اورلپ ها



پس از بافتن شبکه ، ميلگردهاي کف که روي زمين قرار دارند بايد حدود سه تا پنج سانتيمتر روي زمين قرار گيرند تا در هنگام بتن ريزي ، ميلگردهاي کف کاملا در پوششي بتني قرار گيرند . براي اين کار يک قسمت از شبکه به طور موضعي توسط ديلم بالا آورده و در زير آن سنگ قرار داده مي شود . استفاده از آجر به جاي سنگ باعث جذب آب بتن در هنگام بتن ريزي مي شود و در نتيجه منجر به پوکي بتن مي شود .











پس از بافتن شبکه ميلگردهاي پايين ، بايد شبکه ميلگردهاي بالا بافته شود. براي قرار دادن ميلگردها در ارتفاع دلخواه از سطح زمين از خرک استفاده مي شود. خرک ها در اندازه و شکل هاي متفاوتي از ميلگرد ساخته مي شوند. ارتفاع خرک از ارتفاع ديوارچيني پنج تا ده سانتيمترکمتردر نظر گرفته مي شود .



دو نمونه از انواع خرک





بافتن شبکه بالا به اين صورت انجام مي پذيرد که ابتدا خرک ها را در فاصله حدود چهار متر از هم قرار مي دهند و سسپس ميلگردهاي طولي را روي خرک ها سوار مي کنند . بعد از آن ميلگردهاي عرضي را روي ميلگردهاي طولي مي بافند . پس بافتن کامل ميلگردها ، به علت وزن زياد قسمت هايي از شبکه دچار انحنا مي شود. براي رفع اين اشکال بايستي در قسمتهاي ضعيف خرک قرار داده شود تا شبکه کاملا يکدست شود . خرک هايي که در ابتدا قرار داده مي شوند معمولا از ميلگردهاي قوي تر و خرک هاي بعدي از ميلگردهاي با قطر کمتر ساخته مي شوند .

پس از اتمام تمام اين مراحل مهندس بايد دقت کند که تمام تقاطع ميلگردها حداقل به صورت يک درميان بسته شده باشند، فاصله ميلگردها از هم مطابق نقشه باشد، در شبکه خيز وجود نداشته باشد ، فاصله بين شبکه کناره ها وکف مناسب باشد . در صورت وجود مشکل در هر کدام از اين قسمت ها بايد دستورات لازم داده شود .

مرحله بعد مشخص کردن جاي ستون ها است . اين مرحله از کار از اهميت ويژه اي برخوردار است چرا که خطا در کار حتي به ميزان يک سانتيمتر غير قابل جبران است .براي اين کار از نخ کشي استفاده مي شود . ابتدا آکس اولين ستون را با توجه به نقشه معماري از ديوار حريم ساختمان پيدا مي کنيم . وآنرا را با نخ گره مي زنيم . سپس نخ را کشيده و تا انتهاي طولي پي مي کشيم و آنرا به آکس ستون انتهايي که خود به وسيله مترکشي از ديوار مشخص شده است وصل مي کنيم . بعد با توجه به نقشه آکس بندي ستون ها نخ کشي را براي همه نوارها انجام مي دهيم . محل برخورد نخ ها دقيقا محل آکس ستون ها مي باشد. براي امتحان درست بودن جاي ستون ها بايد از متر کردن آکس ستون ها با کناره ها و همچنين قضيه فيثا غورث استفاده کرد. استفاده از قضيه فيثاغورث براي امتحان درستي زاويه هاي نود درجه صورت مي گيرد.بعد از معلوم کردن جاي ستون ها مشخص شد که به علت ديوارچيني اشتباه ، دو رديف از ستون ها به جاي قرار گرفتن در وسط نوار، در کناره نوار پي قرار گرفته اند . اين مسئله با نظر مهندس ناظر بلا





مانع تشخيص داده شد .

نحوه بافتن خاموت ها به ستون



حال ستون هاي آماده که بر روي زمين به صورت افقي قرار دارند را بايستي برروي ريشه ستون ها که از پي بيرون آمده ند سوار کرد قرار دادن ريشه پله در اين مرحله انجام مي شود . ريشه پله در واقع ميلگردهاي پاگرد پله هستند که در بين دو ستون قرار گرفته اند و حکم تکيه گاه را براي شبکه پله که بعداً بافته خواهند شد، بازي مي کنند .

بعد از طي مراحل ذکر شده ، نوبت قالب بندي ستون ها است . قالب ها در انواع متفاوت و براي کاربردهاي متفاوت ساخته مي شوند . از انواع قالب ها مي توان قالب چوبي و قالب پين گوه اي را نام برد . همچنين قالب ستون هاي متصل به ديوار با قالب ستون هاي وسط متفاوت است .

در اين ساختمان از قالب پين گوه اي براي سقف اول استفاده شد . اين قالب، نوعي قالب فلزي است که درآن هر ضلع از گوشه قالب جدا بوده و اتصال آنها به وسيله پين و گوه انجام مي شود .

قرار دادن قالب ها در يک تراز توسط ميلگردهايي به طول 40 سانتي متر ( عرض ستون ) که به داخل شبکه ستون بافته مي شود انجام مي شود . به يک سر اين ميلگردها در ستون اول ريسمان بسته مي شود و تا ميلگرد ستون انتهايي کشيده مي شود . ميلگرد ستون هاي مياني به اين وسيله در يک راستا قرار مي گيرند.

قبل از سوار کردن قالب به ستون بايد سطوح آن کاملاً روغنکاري شود تا هنگام بتن ريزي ، بتن به سطوح قالب نچسبد . براي روغن کاري مي توان از روغن سوخته ماشين استفاده کرد . براي ستون هاي کنار ديوار آن قسمت از ستون که در طرف ديوار است بايد کاملاً با پلاستيک پوشانيده شود و درسه طرف ديگر قالب به صورت عادي بسته مي شود . در ستون هايي که ريشه پله در آنها قرار دارد ، قسمتي که ريشه پله از آن بيرون آمده است با استفاده از تخته قالب بندي مي شود .







ريشه پله بعد از بتن ريزي



بتن ريزي ستون هم مانند بتن ريزي پي با عيار 350 انجام شد .بتن ستون با استفاده از دستگاه مخلوط کن ( بتونير ) ساخته و سپس با فرغون تا محل ستون انتقال مي يافت و از آنجا با بيل به داخل قالب ريخته مي شد . با تکان دادن ميلگردها يک ويبره مقدماتي انجام مي شد . بعد از اين که بتن به ارتفاعي حدود دوسوم ارتفاع ستون رسيد با دستگاه ويبراتور ، ويبره مي شد.ويبره بتن در يک سوم آخر ارتفاع با تکان منظم ميلگردها صورت گرفت . بعد از بتن ريزي عمود بودن قالب بايد توسط شاقول امتحان شود . بتن ريزي ستون به هيچ وجه نبايد در دو مرحله انجام شود . در اين ساختمان بتن ريزي 16 ستون در پنج روز پايان يافت .

بعد از بتن ريزي ستون ها ، نوبت اجراي تيرهاي سقف است . براي بتن ريزي تيرها بايد زير وکناره آن توسط قالب هاي چوبي احاطه شود . ساختن قالب ها در کارگاه انجام مي شود بنابراين تهيه چوب مورد نياز ضروري است. اين قالب ها ازتخته هايي به عرض 10تا 15 سانتي متر ساخته مي شوند . بعد از کنار هم گذاشتن تخته ها تا جايي که به اندازه عرض تير باشند ، آنها را با چوب هايي که چهار طرف آن تراش داده شده به هم وصل مي کنيم .اين چوب ها که به آن چهار تراش گفته مي شود بايد در هر 1تا 1.5 متر طول تخته ها قرار داده شوند .

در اين ساختمان ضخامت تير 40 سانتي متر و ضخامت سقف 30 سانتي متراست ، بنابراين ابتداي تير 10 سانتي متر پايين تر از ابتداي سقف قرار دارد . اين 10 سانتي مترهم بايد توسط قالب مهار شود.

براي اينکه سطح تير يک دست باشد و دچار پستي وبلندي نشود از لوله استفاده مي شود . قطر اين لوله ها پنج سانتي متر و طول آنها حداکثر شش متر است . اين لوله ها را ابتدا روي ستون ها مي گذارند ، بعد روي آنها قالب ها را قرار مي دهند .

دسته بندی: فنی و مهندسی » عمران

تعداد مشاهده: 1365 مشاهده

فرمت فایل دانلودی:.zip

فرمت فایل اصلی: doc

تعداد صفحات: 45

حجم فایل:8,591 کیلوبایت

 قیمت: 24,900 تومان
پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود.   پرداخت و دریافت فایل
  • محتوای فایل دانلودی: